- 1311 odsłon
Owoce w szlafroczkach
• 2 szklanki mąki
• pół szklanki gęstej śmietany
• 2 żółtka
• kostka masła
• 2 łyżki cukru pudru /niekoniecznie/
• szczypta soli
• dodatkowo: 2 białka i cukier gruboziarnisty do posypania
• ½ kg truskawek albo śliwek lub innych owoców
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli /cukier puder/. Ciasto rozwałkować na na 2-3 mm grubości. Za pomocą kubka wycinać kółka. Na każdy położyć truskawkę i złożyć. Skleić tak aby bok zostawić częściowo otwarty. Ułożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białka lekko ubić i posmarować nimi ciastka, obsypać gruboziarnistym cukrem. Piec w piekarniku w temp. 180 C przez 10-13 minut. Do uzyskania złotego koloru.
zdjęcie: Marta