KLUB FASCYNACJI KULINARNYCH
2018/2019
 
1.  W październiku odbył się etap szkolny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Wzięło w nim udział 50 uczniów klas TŻiUG. Pierwsze miejsce zajęła Katarzyna Płatek z klasy III g.
 
2.      W dniu 15 listopada br. uczniowie z klasy IV g i III c uczestniczyli w spotkaniu z lokalnym producentem różnych gatunków miodu Panem Mariuszem Wędą. Poznaliśmy walory zdrowotne i kulinarne miodu naturalnego. Uczniowie przeprowadzili ocenę organoleptyczną tego przysmaku a także upiekli smakowite ciasta i drobne wypieki z jego udziałem.
 
 
3.     W dniu 26 listopada 2018 r. klasa II g uczestniczyła w warsztatach kulinarnych, które w naszej szkole przeprowadzili szefowie kuchni z Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy: Marek Skotnicki z hotelu Tęczowy Młyn, Dominik Stradowski z hotelu Bińkowski i Kamil Piwowarczyk z hotelu Best Western Grand Hotel. Warsztaty zostały zorganizowane we współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oddział w Kielcach.
 
4.      Na STULECIE ODZYSKANIA NIEPODLEGŁOŚCI przygotowaliśmy aranżację stołów a także przekąski zimne oraz kilkaset ruskich pierogów oraz z nadzieniem z mięsa i kapusty wg receptur, które zwyciężyły w ubiegłorocznym szkolnym konkursie pt.: „Pierogi stulecia”
 
5.      W styczniu 2019 roku:
- wykonaliśmy elementy dekoracyjne stołu z krepiny,
- sporządziliśmy dekoracyjne wyroby z ciasta piernikowego i lukru królewskiego,
- upiekliśmy drobne ciasteczka: kruche, parzone i półkruche
- wykonaliśmy dekoracje z owoców i warzyw metodą carvingu.
 
6.      W lutym 2019 r.:
- zaprezentowaliśmy wykonane słodkie wyroby na Powiatowych Targach Edukacyjnych zorganizowanych przez Starostwo Powiatowe w Busku-Zdroju,
 
 
- 12 lutego przeprowadziliśmy w szkolnej pracowni gastronomicznej dla dzieci ze Szkoły Podstawowej w Siesławicach warsztaty pt.: „Kulinarne walentynki”, na których upiekliśmy ozdobne ciasteczka.
 
 
 

                                                                                       Małgorzata Zdanowska-Gacek