Przyjaciół dość nabędziesz, gdy mało brać, wiele dawać będziesz.
- 11644 odsłony
Klub Fascynacji Kulinarnych 2012 / 2013
W roku szkolnym 2012 / 2013 wzięliśmy udział w następujących przedsięwzięciach:
W dniu 28 września br. w ramach X FESTIWALU ZDROWIA promującego zdrowy styl życia, odbyły się w naszej szkole warsztaty kulinarne podsumowujące konkurs na „Jadłospis dekadowy”. Wzięli w nich udział uczniowie klasy II z Gimnazjum w Michałowie a w roli asystentek wystąpiły: Kasia, Żaneta i Ewelina z klasy II g.
Spotkanie poprowadzili przedstawiciele znanych firm: Marcin Świder - Konsultant ds. Gastronomii Iglotex S.A. oraz Robert Kopacz - doradca kulinarny firmy Unilever Food Solutions. Młodzież doskonale poradziła sobie z wyzwaniami kulinarnymi.
W dniu 11 października 2012 r. odbył się w naszej szkole konkurs „Inspiracje owocowo-warzywne” - na najsmaczniejszą i najciekawszą potrawę z ich udziałem.
Do rywalizacji przystąpiło trzydziestu uczniów z klasy IV i II technikum żywienia. Piętnaście dwuosobowych zespołów przygotowało wg własnych pomysłów potrawy z wybranych przez siebie owoców lub warzyw. Jury oceniało nie tylko smakowitość ale także innowacyjność oraz sposób podania wyrobów. Wśród wykonanych potraw znalazły się m. in.: smothie – koktajl arbuzowy, lody marchewkowe, ciastka fasolowe, praliny czekoladowo-marchewkowe, pierogi z farszem fasolowym, brokuł w cieście, bananowiec, torcik z cukinią, peperonata, tobołki ze śliwkami, kapuśniaczki, parzybroda, sałatka gyros, lazania szpinakowa pod beszamelem, gruszki w karmelu, rolada z jabłkami, katajew, miszungowe danie z papryką, krem paprykowy z pomarańczą i wiele innych smakołyków.
Zaproszeni mistrzowie kuchni po przeprowadzeniu oceny jakości potraw szczegółowo omówili ich walory. W uroczystości wzięli udział przedstawiciele grona pedagogicznego oraz lokalnej prasy. Przyznano: trzy nagrody szefa kuchni, nagrody i wyróżnienia rest. "Dersław" i kawiarni "Cynamonowa" oraz nagrodę Dyrektora Szkoły.
26 października 2012 r. z okazji X-lecia POiDN w Busku-Zdroju uczestniczyliśmy w przygotowaniu potraw oraz aranżacji stołów w Centrum Konferencyjnym Sanatorium Marconi.
W listopadzie 2012 r. przeprowadzone zostały eliminacje szkolne Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Wzięło w nich udział 60 uczniów - do etapu okręgowego zakwalifikowała się Dorota Tkacz z klasy IV g.
Tradycyjnie przed Świętami Bożego Narodzenia uczestniczyliśmy w przygotowaniu potraw na Wigilię szkolną.
W lutym 2013 r. grupa 18 uczniów z klas technikum żywienia oraz hotelarstwa wzięła udział w kursie barmańskim i baristycznym. Młodzież miała okazję zapoznać się min.:
- z zasadami miksologii i przygotowania drinków klasycznych oraz dekoracji barmańskich,
- sposobami parzenia kawy, zasadami latte art czyli sztuką tworzenia rysunków i wzorów z mleka na powierzchni kawy.
5 kwietnia br. uczniowie I i II klasy technikum żywienia przygotowali słodkie wypieki i aranżację stołów na Powiatowe Targi Edukacji, które odbyły się jak co roku w hali sportowej Powiatowego Międzyszkolnego Ośrodka Sportowego w Busku – Zdroju.
W etapie okręgowym Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych – w bloku: żywienie i gospodarstwo domowe wzięła udział Dorota Tkacz z IV g.
16 maja 2013 roku w naszej szkole miało miejsce podsumowanie Dni Patrona Szkoły - na tę okazję uczniowie klasy I g sporządzili słodkie wypieki.
W dniu 20 maja br. z inicjatywy opiekunki Klubu Fascynacji Kulinarnych odbył się w naszej szkole pokaz „Nowoczesne techniki kulinarne w gastronomii”. Pokaz obserwowała grupa uczniów z Samorządowego Gimnazjum Nr 1 w Busku- Zdroju, młodzież z I i II g a także dwoje absolwentów Technikum Żywienia oraz zaproszeni goście. Kulinarną ucztę zaprezentowali Panowie: Robert Kopacz z firmy Unilever Food Solutions i Marcin Świder z Iglotexu. Poznaliśmy:
- próżniową metodę długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie - technika produkcji Sous-vide,
- podstawy kuchni molekularnej - z wykorzystaniem ciekłego azotu,
- wykorzystanie syfonów w różnych temperaturach,
- zastosowanie papieru saga, który może być używany na wszystkich etapach przygotowywania żywności, począwszy od zamrażania, gotowania a skończywszy na pieczeniu i zapiekaniu w piekarniku.
20 czerwca 2013 r. w w naszej szkole został zorganizowany „Dzień Otwarty”, który miał na celu przybliżenie oferty kształcenia. Na tą okazję uczennice z klasy II g przygotowały „słodki” poczęstunek dla gimnazjalistów.
M.Z. Gacek