Przyjaźń bez zaufania nic niewarta.
- 4264 odsłony
Spotkanie w kawiarni "Cynamon"
10 marca br. odwiedziliśmy kawiarnię „Cynamon” znajdującą się w budynku Buskiego Samorządowego Centrum Kultury. Uczniowie klasy II i III technikum żywienia i gospodarstwa domowego uczestniczyli w pokazie kulinarnym przeprowadzonym przez Pana Michała Kozłowskiego, który przygotował smakowite śniadanie kontynentalne oraz kotlety ze schabu z pysznym farszem z grzybów i owoców morza. Przyglądali się również prezentacji long drinków: Piekło Niebo, Zachód słońca, Cynamonowa pasja i różnych rodzajów kawy: cynamonowa, latte, cappuccino, które wykonała Pani Urszula Domagała. Chętni mogli osobiście wykonać deser lodowy, rozmaite napoje mieszane a także przygotować kawę z różnymi dodatkami. Spotkaniu towarzyszyła degustacja przygotowanych potraw i napojów.
Na zakończenie spotkania kierownik kawiarni P. Paweł Piątek przedstawił ciekawe informacje dotyczące Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”, która prowadzi działania mające na celu zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych poprzez wspieranie lokalnej produkcji żywności naturalnej, bezpiecznej i smacznej.
Korzyści wynikające z członkostwa to: wykorzystanie charakterystycznego logo - kucharska czapka z nożem i widelcem z napisem " dziedzictwo kulinarne ", publikacja informacji o przedsiębiorstwie na stronie internetowej Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego i Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego, udział w wyjazdach studyjnych, szkoleniach oraz targach organizowanych i współfinansowanych przez Urząd. O członkostwo ubiegać się mogą producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie, przetwórcy żywności, restauracje i inne obiekty gastronomiczne lub hotelarskie, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni. Wszyscy kandydaci powinni działać w województwie świętokrzyskim, przestrzegać obowiązujących przepisów prawnych.
Logo „Dziedzictwo Kulinarne – Świętokrzyskie” potwierdza, że żywność nim oznaczona ma najwyższą jakość i została przygotowana z surowców pozyskanych w woj. świętokrzyskim, na podstawie tradycyjnych regionalnych receptur i metod. Powinny one też być historycznie związane z naszym regionem. Potrawa musi się opierać na surowcach uzyskanych lokalnie. Po przyznaniu certyfikatu można posługiwać się i oznaczać swoje wyroby znakiem sieci. Konsumenci dzięki Sieci zyskują gwarancję jakości i pochodzenia produktu.
Miłe i interesujące spotkanie w kawiarni „Cynamon” poszerzyło naszą wiedzę dotyczącą gastronomii i zainspirowało do poszukiwania nowych rozwiązań w tej dziedzinie.
M.Z-Gacek