Przyjaciół dość nabędziesz, gdy mało brać, wiele dawać będziesz.
- 3193 odsłony
Gotowanie z .... ERASMUSEM
Niedawno wzięliśmy udział w dwóch wydarzeniach kulinarnych związanych z uczestnictwem Naszej Szkoły w Projekcie pn. „Education And Sustainability for the Young” - „Edukacja jako element zrównoważonego rozwoju młodzieży”. w ramach Programu Erasmus+.
Skierowany jest on do uczniów klas Technikum. Obejmuje obszary zawodowe, językowe i kulturowe.
Cele edukacyjne projektu mają za zadanie m.in.:
- udostępnić wiedzę i doświadczenie partnerów z zakresu pracy w kuchni, piekarni, cukierni, restauracji, hotelu,
- przekazać tradycje kulinarne (uczniowie dowiedzą się, jakie warzywa, zioła i przyprawy są używane w tradycyjnej kuchni różnych krajów partnerskich).
1. Dzięki Torkanowi Ćmnercikli, nauczycielowi z Istambułu, poznaliśmy tajniki przygotowania smakowitej potrawy tureckiej - .Yağlama
Yağlama
Ciasto tureckie - Şebit Yağlama:
• 6 szklanek mąki
• 1/2 kostki drożdży
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka oleju
• Woda (letnia)
Farsz
• 500 gramów mięsa mielonego
• 2 cebule
• 4-5 szt. kolorowej papryki
• 2-3 pomidory
• 1 kostka masła
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka papryki w proszku
• pieprz
• tymianek, czosnek
• 1 szklanka wody
Sos
• jogurt
• 2-3 ząbki czosnku
• sól
Osobno usmażone na maśle warzywa: marchew i papryka
Ciasto tureckie - Şebit Yağlama:
• 6 szklanek mąki
• 1/2 kostki drożdży
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka oleju
• Woda (letnia)
Farsz
• 500 gramów mięsa mielonego
• 2 cebule
• 4-5 szt. kolorowej papryki
• 2-3 pomidory
• 1 kostka masła
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka papryki w proszku
• pieprz
• tymianek, czosnek
• 1 szklanka wody
Sos
• jogurt
• 2-3 ząbki czosnku
• sól
Osobno usmażone na maśle warzywa: marchew i papryka
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki, wyrobić. Ciasto powinno być miękkie. Przykryć ściereczką, pozostawić na około godzinę. Małe kawałki ciasta rozwałkować i usmażyć z obu stron na prawie suchej patelni.
Przygotować farsz: podsmażyć na maśle cebulę, pokrajane w kostkę pomidory. Osobno usmażyć mięso mielone. Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku. Nakładać farsz na krążki usmażonego ciasta, układając piramidkę. Pokroić na cztery części, zwijać małe rożki z pojedynczych warstw ciasta. Podawać z sosem jogurtowo czosnkowym i usmażonymi paskami marchewki i kolorowej papryki.
2. Zwycięzcy szkolnego konkursu "Pierogi stulecia": Ola Sobczyk z kl. II g i Andrzej Gawęda z kl. III g poprowadzili warsztaty pierogowe. Uczestniczyli w nich uczniowie z:Turcji, Francji, Włoch, Bułgarii i Grecji.
cdn....
MZG