gify bajkowe Konkurs DZIECIĘCE SMAKI

             W dniu 11 grudnia 2013 r. z okazji jubileuszu 10-lecia działalności 
SZKOLNEGO KLUBU FASCYNACJI KULINARNYCH 
zorganizowany został konkurs zatytułowany:

 "DZIECIĘCE SMAKI".

            W konkursowych zmaganiach uczestniczyła młodzież z klasy I, II i III Technikum Żywienia w ZSP Nr 1. Uczniowie w 2-osobowych zespołach pod kierunkiem opiekunki Klubu przygotowali propozycje zorganizowania przyjęcia dla dzieci. Wykonane w szkole potrawy zostały zaprezentowane w sali konferencyjnej Hotelu SŁONECZNY ZDRÓJ  w Busku-Zdroju.

             W jury zasiadły dzieci z "zerówki" ze Szkoły Podstawowej Nr 2 oraz sponsorzy nagród - akcesoriów kulinarnych. Komisja sędziowska zwracała szczególną uwagę na smakowitość, kreatywność oraz zgodność prezentacji z tematem wiodącym. Wszystkie zespoły wykazały się ogromnym zaangażowaniem i udowodniły, że sporządzanie potraw szczególnie dla milusińskich, może być pasją. .  

Uroczyste rozpoczęcie konkursu: "DZIECIĘCE SMAKI"


          Niecierpliwe oczekiwanie dzieci na degustację potraw...

...oraz uczniów na werdykt jury.     

Ocena potraw przez jurorów.

Po długich i burzliwych obradach jury w składzie: 

Agnieszka Dąbrowska - Dyrektor Generalny Hotelu Słoneczny Zdrój

Alicja Bednarska - Kierownik Działu Marketingu w Uzdrowisku Busko-Zdrój S.A

Andrzej Bilewski - Dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Busku-Zdroju

Paweł Piątek - z Pensjonatu Dersław i Restauracji-Kawiarni Cynamonowa

Patryk Kotarba - współorganizator konkursu i szef kuchni w rest. Ponidzie w Hotelu Słoneczny Zdrój

Małgorzata Zdanowska-Gacek - nauczycielka przedmiotów zawodowych w ZSP Nr 1, opiekunka Klubu Fascynacji Kulinarnych, pomysłodawczyni i organizatorka konkursu

ogłoszone zostały wyniki konkursu. 

Nagrodę Grand Prix jury dziecięcego oraz wyróżnienie przyznano Klaudii Dusza z III g za pracę: Wyprawa do Stumilowego lasu.

 

I miejsce zdobyła praca zatytułowana: Pszczółka Maja i jej przyjaciele w wykonaniu  Katarzyny Warchulskiej i Marty Saneckiej z klasy IIIg.

W  kompozycji tej na przyjęcie dla dzieci zostały zaproponowane potrawy:

tort miodowy Pszczółki Mai, Gucio na truskawkowym polu - lody truskawkowo -śmietankowe, pracowite mrówki i drobiowe patyczki, w pajęczynie Tekli - kokosowe kulki, kolorowe ślimaczki biszkoptowe, Filip wędrowiec i tobołki z fantazyjnym farszem, kokosowe kwiaty ze śmietanką.

II miejsce przyznano Karolinie Słupik i Weronice Słowak za wykonanie Muzycznego kącika

III miejsce zdobyły Żaneta Gruca i Izabela Kwiecień za Alicję w krainie czarów

Ponadto wyróżnienia uzyskały: Anna Juda i Monika Janowska za Krainę zwierząt oraz Ewelina Wróbel i Klaudia Wojdas za Roszpunkę. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody rzeczowe oraz dyplomy.

 

Składamy serdeczne podziękowania sponsorom nagród, którymi byli: 

Hotel Słoneczny Zdrój 

Zamek Dersława 

Restauracja-Kawiarnia Cynamonowa 

Uzdrowisko Busko-Zdrój S.A

Rada Rodziców przy ZSP Nr 1

                                                                                 Małgorzata Zdanowska-Gacek

                                                                                      -opiekunka Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych

KLUB FASCYNACJI KULINARNYCH