Przysługa przyjaciół rodzi.
- 7083 odsłony
POKAZ KULINARNY
W dniu 20 maja br. z inicjatywy opiekunki Klubu Fascynacji Kulinarnych odbył się w naszej szkole pokaz „Nowoczesne techniki kulinarne w gastronomii”.
Pokaz obserwowała grupa uczniów z Samorządowego Gimnazjum Nr 1 w Busku- Zdroju, młodzież z II i I klasy Technikum Żywienia oraz zaproszeni goście.
Kulinarną ucztę zaprezentowali Panowie: Robert Kopacz z firmy Unilever Food Solutions i Marcin Świder z Iglotexu.
Poznaliśmy:
- próżniową metodę długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie - technika produkcji Sous-vide,
- podstawy kuchni molekularnej - z wykorzystaniem ciekłego azotu,
- wykorzystanie syfonów w różnych temperaturach,
- zastosowanie papieru saga, który może być używany na wszystkich etapach przygotowywania żywności, począwszy od zamrażania, gotowania a skończywszy na pieczeniu i zapiekaniu w piekarniku.
Cdn………
Malgorzatagacek, wt., 05/21/2013 - 17:53