- 5311 odsłon
,,ZAWÓD Z PASJĄ" - WYWIAD
Uczennice, przeprowadziły wywiad z Panem Dominikiem Błażewiczem - Szefem Kuchni w Hotelu Słoneczny Zdrój w Busku - Zdroju.
O pracy, inspiracjach i buskich smakach rozmawiamy z Panem Dominikiem Błażewiczem Szefem Kuchni w Hotelu Słoneczny Zdrój w Busku - Zdroju.
Na początek proszę dokończyć zdanie: Szef kuchni to…
Instytucja, a także osoba która dba o restaurację, potrafi gotować, uzupełnia zaopatrzenie całej restauracji. Jest to również dobry psycholog, osoba która potrafi rozmawiać z gośćmi i współpracownikami.
Kim chciał Pan być, gdy miał pan naście lat?
Archeologiem. Niestety nauka historii nie sprawiała mi przyjemności. Przygoda z kuchnią pojawiła się w późniejszych latach i trwa do chwili obecnej.
Jak długo pracuje Pan w gastronomii? Jak długa była droga do tego, aby został Pan szefem kuchni?
W gastronomii pracuje już 21 rok. Ukończyłem szkołę gastronomiczną, po czym trafiłem do restauracji w Krakowie jako pomoc kuchenna za 3,50 zł/h. Chęć rozwoju i ciężka praca przyniosły oczekiwane efekty i już od około 6 lat jestem szefem kuchni.
Czy da się połączyć życie prywatne i zawodowe?
Jak najbardziej, istotne jest to, by mieć odpowiednią osobę, która rozumie ile czasu trzeba poświęcić w tej branży. Moja żona także pracowała jako kelnerka w restauracji, w której zaczynałem pracę i dlatego doskonale rozumie trud tej pracy.
Jeżeli chodzi o rynek pracy i potencjalnych pracowników to jakimi cechami powinien wykazać się taki pracownik?
Przede wszystkim powinien mieć ambicje i chęci do pracy. Ciężka praca mobilizuje do ciągłego doskonalenia się i ulepszania swoich możliwości kulinarnych.
Jakich wskazówek udzieliłby pan młodym kucharzom?
Myślę, że najważniejsze są chęci. Nie należy przejmować się popełnianymi błędami, gdyż człowiek uczy się całe życie. Bardzo istotna jest znajomość języków. Warto również poznawać kuchnie zagraniczne.
Czy ma Pan autorskie przepisy dań? Czy korzysta pan z książek kulinarnych, portali internetowych? Skąd pan czerpie inspiracje do pracy?
Każde danie, które narodzi się w mojej głowie mogę nazwać daniem autorskim. Często odwiedzam restauracje, aby być na bieżąco z nowościami i trendami w gastronomii. Ważne jest także robienie zdjęć, by móc spróbować odtworzyć daną potrawę pod względem wizualnym i smakowym.
Jakie były istotne punkty Pana drogi zawodowej?
Pierwszą osobą, która miała znaczący wpływ na mój obecny zawód miała dziewczyna, gdyż to dzięki niej zacząłem pierwszą pracę w branży gastronomicznej. Nasze drogi rozeszły się. Natomiast praca została do tej pory. Moja obecna żona pracowała także w tej samej restauracji jako kelnerka, dzięki czemu zawsze miałem w niej wsparcie.
Jak długo trwa dzień pracy w Pana przypadku?
Różnie, zależy od ilości gości. Na chwilę obecną pracuję w systemie 2 dni po 8h i 2 dni po 12 h, by w tygodniu zmieścić się w 40 h pracy.
Czy lubi Pan swoją pracę?
Bardzo lubię. Mam satysfakcję z tego co robię.
Czym się Pan interesuje? Jak lubi Pan spędzać czas wolny?
Każdą wolną chwilę spędzam z rodziną. Mam 2 synów, z którymi staram się spędzać jak najwięcej czasu. Z czasów nastolatka została mi miłość do piłki nożnej, co jakiś czas jeżdżę na mecze do Krakowa. Lubię także spędzać czas na działce, jest to miejsce, w którym mogę odpocząć.
Bardzo dziękujemy za rozmowę.
Również dziękuję.
Wywiad przeprowadziły uczennice klasy 3G:
Natalia Dąbrowska
Emilia Kozieł
Anna Pytel
luty/marzec 2020r.