- 11343 reads
Wyjazd do Biella we Włoszech
Dnia 27 marca 2017r. grupa uczniów z naszej szkoły udała się do Włoch, gdzie odbywa się kolejne spotkanie w ramach Projektu Erasmus + Easy. Projekt jest skierowany do uczniów klas pierwszych i drugich technikum o profilu gastronomicznym i hotelarskim. W ramach projektu uczniowie będą uczestniczyć w zajęciach organizowanych przez poszczególne szkoły oraz odbywać praktyki w hotelach i restauracjach.
Tym razem 4 uczennice Kasia Płatek (1g), Ola Golik (2g), Iza Olszewska (2g) i Alicja Spędowska (1h) wraz z opiekunami p. Michałem Siekierskim i p. Angeliką Bilewską odwiedzili miasto Biella położone w regionie Piemont, w prowincji Biella.
Oczywiście pamiątkowe zdjęcie z Lotniska w Warszawie.
Biella to niewielka miejscowość w północno-zachodniej części Włoch. Znajduje się około 100km na zachód od Mediolanu i 70 km do Turynu.
Architektonicznie dominują raczej starsze budynki i wąskie uliczki.
Dookoła miasta rozpościera się piękny widok na Alpy, który już w pierwszym dniu nas zachwycił.
Pierwszy dzień upłynął na przelocie, który z pewnością pozostanie w pamięci uczennic – nie miały one okazji wcześniej lecieć samolotem. Po przybyciu udaliśmy się do szkoły położonej w Cavaglia.
Alberghiero in Cavaglia to oddział szkoły w Cavaglia specjalizuje się w nauczaniu przyszłych szefów kuchni oraz obsługi restauracji. Młodzież ma do dyspozycji w pełni wyposażoną kuchnię oraz restaurację szkolną, w których mogą szlifować swój umiejętności praktyczne.
Po przyjeździe uczennice udały się do goszczących je rodzin, gdzie spędzą kilka dni.
Jest to doskonała okazja, żeby sprawdzić swoje umiejętności posługiwania się językiem angielskim lub poznanie języka włoskiego. To również okazja do poznanie zwyczajów i tradycji tego regionu, a przede wszystkim nawiązania przyjaźni;)).
Oficjalne rozpoczęcie wizyty w ramach projektu Erasmus plus nastąpiło w auli szkoły w Biella.
Każdy z uczestników przygotował na tą okazję prezentację multimedialną o swojej szkole oraz miejscowości. Widzowie mieli okazję dowiedzieć się ciekawych informacji na temat szkół w różnych krajach i obejrzeć krótkie filmy. Po prezentacji nadszedł czas na pamiątkowe zdjęcia.
Kolejny dzień rozpoczął się od przywitania wszystkich gości przez dyrektora szkoły w Biella.
O Busku- Zdroju, jako mieście uzdrowiskowym opowiadała Kasia.
Iza wspomniała o naszej szkole, przybliżyła jej historię oraz opowiedziała o patronie - Mikołaju Koperniku.
Ola mówiła o oddziałach w naszej szkole oraz krótko je scharakteryzowała. Nie zapomniała przy tym o swoim kierunku -gastronomicznym.
Ola przybliżyła historię szkoły oraz opowiedziała o najciekawszych wydarzeniach, które sprawiają, że uczniowie chętnie biorą w nich udział - 50 lecie szkoły, otrzęsiny czy dzień kobiet.
Ola krótko scharakteryzowała sportowe osiągnięcia.
Nasza szkoła zachwyciła, a miasto zaciekawiło niepowtarzalnym klimatem i lokalizacją.
Mieliśmy okazję spróbować lokalnych potraw (podczas lunchu) przygotowanych przez uczniów.
Jednym z punktów programu było zwiedzanie pobliskiego Uniwersytetu w Biella.
Mając chwile wolnego .....
popołudniu udaliśmy się na zwiedzanie miasta:)
Spacerowaliśmy uliczkami miasta. W środku miasta znajdują się urokliwe średniowieczne budowle, małe sklepiki
z pamiątkami, restauracje.
A także pamiątkowe zdjęcia z nowymi koleżankami i kolegami.
Nowe znajomości to okazja do zrobienia sobie wspólnych zdjęć.
Oczywiście uczennice biorą udział a zajęciach w szkole w Cavalia.
Najważniejsza jest integracja i miłe spędzanie czasu wolnego
(Kasia na zajęciach z karate, zaś Ala na kręlach)
Poznawanie miasta Ivrea, które z pewnością oczarowało Izę.
Pierwsze wrażenia z wyjazdu ;) Zapraszamy do obejrzenia filmiku!!! ;)
---------------------------------------------------------
Kolejne dni upłynęły na poznawaniu okolicznych fabryk i przedsiębiorstw.
Piverone
Jednym z najsłynniejszym miejsc niedaleko Turynu jest Piverone, region sławny z produkcji wina.
Krótki filmik z pobytu.
-------------------------
Menabrea
Mówi się, że pierwsze piwo włoskie zostało stworzone w czasach przedrzymskich, rodzina Menabrea, doskonaliła to rzemiosło.
W 1846 Giuseppe Menabrea udał się do miasta Biella, u podnóża Alp włoskich. Tam odkrył system podziemnej jaskini, idealny do tradycyjnego procesu 'leżakowaniem'. W połączeniu z niezwykle czystą wodą i zimny powietrzem regionu, okazało się idealnym miejscem, aby zbudować browar.
Poznaliśmy tajniki produkcji,
a także zwiedziliśmy muzeum powstałe w browarze.
Botalla
Następnie udaliśmy się do fabryki serów Botalla, która współpracuje z browarem Menabrea. Tworząc indywidualny rodzaj sera oparty na specjalnej recepturze, tzw. sbirro .
Firma samodzielnie przygotowuje 6 rodzajów sera.
Lago Viverone
Lago Maggiore
U podnóża Alp, na granicy ze Szwajcarią rozpościera się malownicze Jezioro Maggiore.
Bogata i piękna sceneria czynią go jednym z preferowanych lokalizacji dla turystów z całego świata.
Oczywiście nie obejdzie bez pamiątkowych zdjęć z nowymi przyjaciółmi.
Di Villa Taranto
Piątkowe popołudnie spędziliśmy w ogrodzie botanicznym Di Villa Taranto. To około 16 ha parku, który mieści 20 tysięcy roślin o szczególnej wartości botanicznej.
Został on stworzony w 1931 r. i od tamtego czasu zachwyca tysiące zwiedzających.
Relacja z pobytu poniżej.